Menüpontok

2012. március 14., szerda

Nem váltottuk meg a világot! (Michelin 2012)

Tavaly sajnos idő hiányában nem foglalkoztunk a hazai Michelin csillagokkal, mikorra meg lett volna rá kapacitás, már nem volt annyira aktuális. Idén hál’ istennek más a helyzet.

Kicsit az volt az érzésem, hogy 2012 eleje az áttörés éve lesz a magyarországi gasztronómiában. Persze lehet még az, viszont a 2012 Michelin Guide szerint nem váltottuk meg a világot, de fogalmazhatok úgy is, nagyjából minden maradt a régiben.
A Michelin vörös kalauza szerint (Main Cities Europe 2012) a magyarországi (budapesti) Michelin-csillagos éttermek számában nincs változás, azaz az Onyx és a Costes megtartotta egy-egy csillagát, s bár ez is nagy eredmény, nem sikerült feljebb lépniük. Másoknak nem sikerült az elithez tartozás…
Amiben eddig is jók voltunk, az a Bib Gourmand kategória. Itt új belépő a Vár: a Speiz, viszont sajnos a sokak által kedvelt és tényleg nagyon jó 21 Magyar Étterem elvesztette ajánlását.

Részletesebben:
Costes: 1 Michelin-csillag,
Onyx: 1 Michelin-csillag.

Bib Gourmand, azaz jó ár-érték arány:
Arcade Bisztró,
Bock Bisztró,
Csalogány 26,
Vár: a Speiz.

Minden érintettnek szívből gratulálunk. Akik pedig idén nem szerepeltek jól, esetleg a Michelin nem figyelt fel rájuk, azoknak pedig fel a fejjel!
Búcsúzásként még csak annyit: borzasztóan várom, hogy a Michelin vagy a Gault-Millau mikor veszi észre a vidéket, mert gyöngyszemek ott is vannak, sőt helyi alapanyag szempontjából sokszor kényelmesebb helyzetben vannak, mint a fővárosi helyek. Nekem már most lenne tippem…

Forrásom volt: www.vilagevo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése